Bún Ngán Nướng = nejlepší grilovaná kachna z Vietnamu
Varování – jakmile ochutnáš tuhle kachnu, většina vietnamských jídel spadne na tvém žebříčku o pozici níž ⬇️.
Co se dnes dozvíš?
- Jak se dá kachna upravit i jinak než pečená v troubě nebo na pánvičce
- Jak se tahle severo-vietnamská specialita jí a skládá
- Jak si ji připravit doma – včetně marinády, vývaru, salátu a dipu
- A v čím mě tenhle vietnamský recept překvapil při první přípravě?
Co je Bún Ngán Nướng aneb vietnamská grilovaná kachna?
Pokud náhodou čekáš takovou tu opečenou, nafilírovanou kachnu s omáčkou několika vůní a chutí, omáčku minimálně s osmi tajemstvími a taky pořádným kopcem rýže, tak to jsi vedle – v čínském bistru. Tahle vietnamská grilovaná kachna je úplně jiná liga.
Doslovný překlad: Bún = rýžové nudle. Ngán = kachna. Nướng = grilovaný/á.
Je to vietnamské jídlo, složené z více částí, ale všechny spolu dávají dokonalý smysl. Na talíři nebo v miskách bys měl najít toto:
- grilovaná vykostěná kachna naložená v aromatické marinádě
- lehký vývar z kachních kostí a bambusových výhonků
- rýžové nudle bún (kulaté)
- salát z klíčků, koriandru a ledového salátu nebo jiných bylinek
- a pikantní sójovo-česneková omáčka jako dip.
Jednoduše, nudle s grilovanou kachnou, miska vývaru, dochucená sojovka a talíř salátu s bylinkami stranou.

Kachna bez knedlíků: Bún Ngán Nuong
Ve Vietnamu se nepeče kachna na sváteční oběd, neposadí se mezi čtyří knedlíky ani hromádku kysaného zelí – ne že bych to neměl rád. Naopak. Ve Vietnamu se kachna griluje.
Nakrájí se na tenko, namarinuje ve voňavé směsi a místo slavnostního ticha u stolu? Miska nudlí, plastová židlička a plastovej stoleček na rušné ulici vedle troubících motorek.
V Hanoji je bún ngán běžná věc – skoro jako v Čechách Bun Bo Nam Bo, haha. Naopak u nás tohle jídlo málokdo zná. Nebudu dělat chytrýho, sám jsem se s ním setkal poměrně nedávno – až na doporučení vietnamské známé Minh, která mi ho v Sapě doporučila. Nechápu že jsem ho ve Vietnamu ani jednou neměl…ale tušim proč.

Proč je Bún Ngán víc než jen kachna s nudlemi?
Je to klasický streetfood, maso se peče na grilu, ideálně na přímém ohni, aby se provonělo kouřem. Jakmile si tento vietnamský recept začneš připrovovat doma, zjistíš že to není zrovna dvakrát rychlý streetfood. To je varování č.2. O to víc na tebe ale čeká „velký dobrý“.
Budeš koukat jak nečekaně silnej zážitek můžeš mít z něčeho tak obyčejnýho, jako jsou nudle a kachna. Maso voní po citronové trávě a krevetové pastě. Lehké namočení v sojovém dipu maso ještě lehce nakopne a vývar z kostí s bambusem tomu dodá sílu a celkově spojí chuti. Bylinky, nudle a salát to celé odlehčí.
A jako u každého vietnamského jídla platí, že si každý misku může sestavit podle sebe Něčeho méně, něčeho více. Nic složitýho. Každý sousto může chutnat trochu jinak a všechno krásně ladí.
Tak si na tenhle vietnamský recept vyhraď spíš víkend a pojď se mrknout jak se dělá ta nejlepší (vietnamská) kachna.
Moje zkušenosti s receptem a chyby?
Popravdě tohle je můj první pokus o Bun Ngan Nuong. Dal jsem s rešerží ale celkem práci. Všechny recepty co jsem ke grilované kachně našel, byly ve vietnamštině, kterou zatím popravdě moc neovládám. Těžký jazyk.
Ale krok po kroku jsem si vybral ty nejlepší, všechny je z vietnamštiny přeložil a vytvořil si z nich takovou kombinaci, která se mi chuťově líbila. S výsledkem jsem moc spokojený, ale příště vychytám lépe tyhle věci. Dej si na ně také pozor:
- Jemněji rozdrtím citronovou trávu – ideálně ji nechám déle ve foodprocesoru. Trochu jsem to odflákl a zůstaly mi tam větší kousky.
- Nezapomenu dát do vývaru bambusové výhonky. Přidají sladší chuť.
- Namažu a očistím si pořádně mřížku. První várka se mi přilepila. Očistit a naolejovat.
- Budu dělat na uhlí, ne na plynu. Kachní maso si zaslouží pořádně zakouřit a ošlehat od přímého ohně. Ale je třeba mít plamen pod kontrolou. A’t z toho nemáš kachnu načerno.

Jaké pomocníky z mého eshopu jsem používal?
Klasicky, u každého asijského receptu pomůže japonská mandolína. V asijských receptech se hodně a většinou dost najemno krájí. A není lepší nástroj, co ti jednak tuhle otravnou práci zrychlí a zároveň vytvoří výsledek, na který můžeš být fakt pyšný.
Ostatní náčiní najdeš přímo v receptu přes link na eshop.
Ani kdyby ses 100 let učil krájet nožem, líp a rychleji to prostě nenakrájíš.

Streetfood box Bún Ngán Nướng
Zjednodušim to. Všechny důležité suroviny na tenhle recept, připravím a zabalím do jednoho balíku – do Streetfood boxu. Vše potřebné najdeš uvntiř, včetně receptu, dokoupíš jen čerstvou kachnu a zeleninu a jsi ready na Bún Ngán Nướng.
Spouštíme první týdne prázdnin. Od 3.7.2025!


Bún Ngán Nướng – grilovaná kachna, nudle a vývar
Pomocníci
- 1 Kai Chef knife velký nůž
- 1 mísa na maso marnování
- 1 3l hrnec na nudle
- 1 5l hrnec na vývar
- 1 mřížka na gril
Ingredience
Maso a marináda
Vývar
- 1 ks kosti a kůže z kachny
- 1 ks cibule
- 3 stroužek česneku
- 1 lžíce Hat Nem vietnamský polévkový prášek
- 1 voda dle potřeby
- 150 g bambusových výhonků
Sójový dip
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1/2 lžíce cukru
- 1 stroužek česneku nastrouhaný
- 1 lžička citronové šťávy
- 1/2 chilli papričky dle chuti
Salát
- 200 g ledového salátu
- 100 g mungo klíčků
- 1 hrst koriandru
- 1 lžička citronové nebo limetkové šťávy
- špetka soli
- 1 lžička sezamového oleje volitelně
Příloha a doplňky
- Nudle Bún 200–300 g
- Nakládaný česnek
- Bylinky bazalka, koriandr
- Chilli
Instrukce
Příprava masa a marinády
- Kachnu vykosti, aby zůstaly co největší celky masa. Kosti a kůži ponech na vývar.
- Všechny pevné ingredience jako citronovou trávu, šalotku, česnek a zázvor nakrájej a rozmixuj na pastu.
- Do mísy dej maso, přidej pastu, krevetovou pastu, vodu, sójovku, pepř, hatnem, cukr a olej. Promíchej a marinuj alespoň 2 hodiny. Spíš přes noc.
Vývar
- V troubě zapeč do zlatova kachní kosti i kůži, je to rychlejší, čistější a chutnější než jen uvařené. Trouba 230C na 30-35min.
- V hrnci pak rozehřej olej a orestuj cibuli s česnekem.
- Přidej vodu, opečené kosti, hat nem a zalij vodou aby kosti byly potopené. Přiveď k varu a vař na mírném ohni.
- Sbírej pěnu a pak přidej bambus a chvíli ho provař.
Přílohový salát
- Nakrájej salát, klíčky opláchni a koriandr natrhej.
- Vše smíchej v míse, zakápni citronem, osol a přidej sezamový olej.
Sójová omáčka
- V misce smíchej všechny ingredience.
- Promíchej, dokud se cukr nerozpustí.
Grilování masa
- Gril rozehřej na střední teplotu.
- Maso polož na mřížku pomazanou olejem, griluj ze všech stran a případně potírej olejem.
- Hotové maso vyklop do mísy a zaklop, než bude vše hotové.
Servírování
- Nudle uvař podle návodu a propláchni studenou vodou.
- Na talířek dej nudle, na druhý talíř maso, na třetí salát, bylinky a sojové klíčky, do misky vývar a do menší misky sójový dip.
- Jak na to: Do menší prázdné misky si dej trochu nudlí, maso lehce namoč v sojovém dipu, přidej ho na nudle, přidej i salátek, zalej trochou vývaru (nebo ho upíjej).
- Navíc můžeš přidat nakládaný česnek, chilli a bylinky podle chuti.
- Dobrou chuť!