Vepřový bůček s kokosem. Bůček a kokos??? Spojení těchto dvou ingrediencí se ti může jevit všelijak. Taky jsem od toho moc nečekal.
Ale fakt je, že tento pokrm patří mezi úplně lidové a ve vietnamských rodinách patří mezi ty nejoblíbenější recepty.
Co čekat od receptu na vepřový bůček s kokosem?
Bůček se zpracovává technikou kho – tedy dušením masa až do jeho změknutí a poté se k masu podává i šťáva, která z něj vytekla.
Thịt kho dừa patří do kategorie cơm bình dân, tedy pokrmů, který se jí s rýží v běžných domácnostech.
Vynikající chuť kokosu se vsákne do masa včetně zkaramelizované šťávy a určitě budete zírat, jak jdou chutě k sobě.

Co budeme na vepřový bůček s kokosem potřebovat?
Vepřový bůček
Na vietnamský vepřový bůček s kokosem sáhněte klidně po libovějším bůčku, s čistou kůží a bez kosti. Vybírejte čerstvé maso a pokud to bude možné, očichtejte ho jestli nezavání 🙂
Kokos
Na vepřový bůček s kokosem budeme potřebovat hodně kokosové dužiny a vody.
Kupujte jen zralý, hnědý kokos. Mladý kokos má v sobě sice hodě vody, ale téměř žádnou dužinu.
Nejprve z něj dostaňte do kokosovou vodu. Každý kokos má na sobě 3 otvory. Dva jsou tvrdé a jeden vypokulejší, je měkký. Tak ten provrtejte a vodu vylejte do skleničky.
Jak poznat že je kokos v pořádku?
Jak poznáte že je kokos v pořádku? Zaklepejte s ním měla by v něm být voda. Jestli je někde naprasklý, neberte ho. Po otevření musí být dužina bílá, ne šedá, ani žlutá.
Jak kokos otevřít?
A jak kokos otevřít? Já to dělam tak, že si vezmu velký, težší nůž a tupou hranou nože bouchám po obvodu do ořechu a po každé ráně s ním pootočím. Bouchám do něj ve středové části, aby se rozdělil poloviny. Chvíli to zabere, je z toho nepořádek, takže pracujte nad dřezem, ale výsledek je perfektní. Dvě přesné poloviny!
Jednodušší způsob rozlomení ořechu je za pomoci troubě. Zapněte troubu na 180C, nechte ho v ní 20-30minut, dokud sám nepukne.
Rybí omáčka
Rybí omáčka je klíčovým prvkem mnoha vietnamských pokrmů, a tento recept není výjimkou. Doporučujeme klasickou rybí omáčku, která je cenově dostupná a skvěle se hodí pro každodenní použití. Pokud chcete vyzkoušet tu nejlepší, zkuste nějakou vysoce kvalitní rybí omáčku.
Hat Nem
Dochucovadlo, něco jako kuřecí granulovaný vývar. Dodává to jídlu správnou vietnamskou chuť, ale zatím nemám vyzkoumané přesné složení. Vietnamci ho ale s chutí používají.
Závěrem
Doufám, že budete s receptem úspěšní a podaří se vám připravit vepřový bůček s kokosem tak, abyste překvapili a rozšířili chuťě celé své rodině a přátelům!

Vepřový bůček s kokosem – Thịt kho dừa
Ingredience
Maso
- 500 g vepřový bůček
- 2 ks kokosový ořech
- 400 ml kokosové vody voda z kokosu
- 1 ks větší šalotka najemno
- 3 lžíce rybí omáčka
- 2 lžíce hat nem granulovaný vývar
- 1 lžička sůl
- 1 lžíce cukr
Na karamel
- 4 lžíce cukr
- 200 ml voda
Instrukce
- Maso namočíme na 10 minut do osolené vody, poté omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky tak, aby všechny vrstvy bůčku vynikly. Platí že čím větší kousek, tím déle se bude dusit.
- Maso namarinujeme v rybí omáčce, hạt nêm, soli, cukru a pepři a necháme maso odležet 15 minut.
- Mezitím z kokosu dostaneme šťávu, navrtáním jedné z děr.
- Kokosy rozbijeme tupou hranou velkého nože, postupným naklepáváním, kolem dokola středu /opatrně, je z něj pěkný bordel/ a dužinu vyloupneme lžící, očistíme a nakrájíme ji na plátky.
- V hrnci si v troše oleje vyrobíme karamel, který má sloužit hlavně jako tmavé barvivo, takže necháme pořádně zhnědnout. Jakmile máme, přihodíme šalotku a chvíli ji v karamelu restujeme.
- Do hrnce přidáme namarinované maso (můžeme i olej, pokud je maso libovější, jinak nemusíme) a mícháme, dokud se maso nezatáhne.
- Přidáme plátky kokosu, promícháme a zalejeme kokosovou vodou. /Případně přidáme ještě i obyčejnou vodu/
- Přiklopíme poklicí a necháme na mírném ohni vařit zhruba 40-60 minut, do změknutí masa.
- Dochutíme, solí nebo rybí omáčkou, můžeme i trochu dokyselit např.rýžovým octem nebo citronem.
- Podáváme s rýží.
Poznámky
Uvařil jsi podle receptu?
Dej mi vědět, jak jsi dopadl! Zanech mi tu komentář nebo mne označ na Instagramu @zdenekbezdicek anebo hashtagem #tymiaan. Díky!