Vietnamské smažené závitky s krevetami a vepřovým masem – Chả Giò

1K

Vietnamské smažené závitky které voní po „domově“. Vietnamském.

Vietnamské smažené závitky nejsou jen jídlo. Kdybys byl čistě náhodou Vietnamec, nevybaví se ti ve vzpomínkách z dětství babiččin štrůdl a svíčková, ale pravděpodobně vzpomínky na babičku, která sedí na dvoře, ruce celé bílé od rýžového papíru, před sebou velkou plastovou mísu s náplní do závitků a pohled jak pečlivě a razdva balí jeden za druhým.

Taky bys asi zažil společné večery s celou rodinou, která celá kolem stolu, směje se a každý si uzobává z velké hromady jídla, podle své chuti. A hlavně – pamatoval by sis hlasité křupnutí smaženého závitku a jak sis přidal ještě jeden a ještě jeden…

Cha Gio aneb křupavé zlato na talíři

Pokud jsi už někdy měl dobrý vietnamský smažený závitek, víš, že ty nejlepší od těch průměrných dělí jediná věc: dokonale křupavá krusta a šťavnatá náplň.

Ale co když si je chceš udělat doma? Jak dosáhnout té nebeské křupavosti, aniž bys skončil s vlhkým, mastným nepoživatelným kusem čehosi?


Bacha. Znáš rozdíl mezi vietnamskými a čínskými závitky?

Možná jsi někdy omylem sáhnul po čínských jarních závitcích (spring rolls) – takových těch válečků s tlustým těstem, často plněných jen zelím a trochou masa. A řekl sis: „Sakra to není vono?!“ Vietnamské smažené závitky jsou úplně jiná liga. Menší, delikátnější a hlavně mají jiný obal i náplň.

Místo těsta z pšeničné mouky se používá rýžový papír, takže jsou lehčí a extrémně křupavé.

Náplň? Ne jen maso, ale i houby, skleněné nudle, mrkev a někdy taro nebo brambory. Chuťově jsou vyváženější a mnohem zajímavější.

Nem Rán vs. Chả Giò – Sever vs. Jih Vietnamu

Vietnam je dlouhej a rozmanitej. A stejně jako krajina a jazyk, liší se i závitky:

• Nem Rán (sever) – Používá se rýžový papír bánh đa nem. Má lehce hrubší povrch, méně saje tuk, ale zůstává krásně křupavý. Náplň je trochu chudší: vepřové maso, houby, mrkev, skleněné nudle.

• Chả Giò (jih) – Používá se rýžový papír s tapiokou Bánh Tráng Mỹ Tho  – po smažení je extrémně křupavý a zlatavej. Náplň je často luxusnější: to samé co v Nem rán, plus krevety nebo kuře, víc koření, víc chuti.


Jak dosáhnout křupavosti? Tady máš 4 zásadní pravidla

1. Správný rýžový papír

Ne každý rýžový papír je dobrej. Pro autentický výsledek potřebuješ bánh đa nem nebo papíry s tapiokou Bánh Tráng Mỹ Tho.

👉 TIP: Čti složení. Čistý rýžový papír = severní styl. S tapiokou = jižní styl, super křupavý.

2. Nerozmáčet rýžový papír

Tohle je častá chyba. Papír stačí jen lehce navlhčit – třeba štětcem. Jinak se rozpadne a při smažení praskne.

Když budeš připravovat závitky podle mého receptu a budeš je potírat kokosovým mlékem a skládat na sebe, budeš se nejspíš bát, že se rýřové papíry slepí. Nebo neslepí 🙂

3. Správný olej, správná teplota

Používej rýžový, slunečnicový nebo arašídový olej – mají totiž vysoký bod přepálení.

👉 Smaž na 160–170 °C, ani moc horko, ani málo. Bez teploměru to půjde, ale s ním máš jistotu. A jo – kuchyňský teploměr je jedna z TOP 20 věcí, co v kuchyni fakt chceš.

4. Dvakrát smažit = extra křupavost

První kolo na 140 °C – vytáhne vlhkost. Druhý smažení na 180 °C – dokonalá krusta.

👉 TIP: Můžeš si je předsmažit, zmrazit a později dodělat. Ideální pro návštěvy nebo mealprep.

Jak podávat vietnamské smažené závitky?

• 🥢 Zabalit do salátu – jen tak do římského nebo ledového, plus bylinky (máta, koriandr, bazalka), omáčka nước chấm a hotovo.

• 🥢 S rýžovými nudlemi – styl Bún Chả Giò, lehký, letní, fresh. Plus nesmí chybět omáčka nước chấm

• 🥢 Jako předkrm k Pho nebo Bún Chả – klasika.

Vietnamské smažené závitky
Vietnamské smažené závitky

Závěr? Jednou zkusíš a už nebudeš chtít jinak

Vietnamské smažené závitky jsou klasika, která tě chytne a už nepustí. A až zjistíš jak sjou jednoduché a povedou se ti udělat i doma, už tě žádnej bufet ani náhodou neuspokojí.

A když to na první pokus nebude úplně top? Nevadí. I tak budou sakra dobrý a každý další uděláš líp.

Japonská mandolína
Japonská mandolína v akci – must have na takové recepty

Tak co – Nem Rán nebo Chả Giò?


Abys to měl jednodušší, už brzy budeš moci pořídit celý STREETFODBOX se surovinami na vietnamské smažené závitky, ale i na Pho, Bo Kho a jiná asijká jídla. Jen koupíš čerstvou zeleninu a maso a vaříš!

Všechny suroviny seženeš u mě na ESHOPU👇

A tady máš recept na Chả Giò (Nem ran).


Smažené vietnamské závitky (Chả Giò Tôm Thịt)

Křupavé zlato na talíři
Servings 24 porcí
Čas přípravy 30 zápis
Doba vaření 30 zápis
Celkový čas 1 hodina

Pomocníci

  • 1ks Japonská mandolína Kirelwa na precizní a rychlé nudličky ze zeleniny
  • 1ks Nerez pánev na smažení
  • 1ks Velká mísa na smíchání surovin
  • 1ks Ostrý nůž používám Kai Wasabi Chef
  • 1ks Dřevěné prkénko používám Echt wood
  • 1ks Blanšírovací lžíce na vyndávání závitků používám tuto
  • Mísa + Papírové utěrky na odkapání

Ingredience

Zelenina + Houby na směs

Maso na směs

  • 100 g krevet 16/20
  • 400 g mletého vepřového masa – s menším množstvím tuku 20/80 max

KOŘENÍ SMĚS

  • 5 g soli 1 lžička
  • 10 g cukru 2 lžičky
  • 4 g kuřecího bujónu v prášku 1 lžička
  • pepř dle chuti
  • 30 g smažené šalotky

Na potření rýžového papíru:

Balení

Smažení

  • 300 ml lžíce rostlinného oleje

Namáčecí omáčka (Nước Chấm)

  • 4 pl cukru
  • 200 ml vroucí vody
  • 3 pl rybí omáčky
  • 1 pl limetkové šťávy až před podáváním
  • 1 stroužek česneku
  • chilli paprička podle chuti podle chuti

Instrukce

Příprava:

  • Namoč houby do teplé vody, nechej změknout.
    Vietnamské smažené závitky
  • Namoč skleněné nudle do studené vody.
  • Nakrouhej zeleninu (mrkev, kedlubnu).
  • Osol zeleninu 3 g soli, promíchej a nech 15 minut pustit vodu.
  • Vymačkej zeleninu – pořádně, ať není vodnatá.
    Japonská mandolína
  • Nakrájej houby, odstraň tvrdé části.
  • Nudle nakrájej na 2–3 cm kousky.

Smíchání ingrediencí:

  • Smíchej zeleninu a nudle – bez masa.
  • Krevety nasekej najemno nožem, ne mixérem. (já jsem použil sušené, mražené, jsou aromatičtější)
  • Přidej mleté maso a krevety do zeleninové směsi.
    Vietnamské smažené závitky

Ochucení:

  • Ochuť směs kořenící směsí (viz suroviny)
  • Důkladně promíchej.

Omáčka Nuoc cham

  • Smíchej sruoviny na Nuoc Cham (cukr, rybí omáčka, voda).
  • Nakonec před podáváním dodělej omáčku dochucením limetkou, česnekem, chilli.

Příprava rýžového papíru:

  • Smíchej kokosové mléko + karamel (na potírání papírů).
  • Připrav směs na lepení – buď tempura, nebo jen mouka + voda.
  • Rozděl směs rovnoměrně – např. do sáčku nebo pomocí lžičky.
  • Natři rýžové papíry štětcem kokosovým mlékem – z obou stran (nejdřív hrubá, pak hladká).
  • Nech změknout, pak se krásně rolují.

Balení závitků:

  • Vyklop si směs na pevnou pracovní plochu a rozděl si ji na správný počet /můžeš dělat menší než, já, nebo čtvercové, to je fuk/
    vietnamske smazene zavitky krajeni copy
  • Zabal závitky – slož boky, zaroluj, konce zalep připravenou směsí.
    Vietnamské smažené závitky

Smažení závitků:

  • Smaž – ideálně 2x (nejdřív na nižší teplotu, pak do křupava).
    vietnamske smazene zavitky3

Dokončení omáčky:

  • Dodělej omáčku, případně dochuť citronem, česnekem, chilli.

Servírování:

  • Podávej zabalené v salátovém listu s bylinkami a omáčkou – KŘUP.
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: Vietnam
Klíčové slovo: nem ran, ném rán, cha gio, smažené závitky, závitky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Like
Zavřít
Tymiaan © Copyright 2020. Všechna práva vyhrazena.
Zavřít