Bún bò Nam Bộ: Nejoblíbenější vietnamský recept Čechů
V tomhle článku najdeš nejenom recept jak na skvělý Bun Bo Nam Bo, ale i:
1. 6 kroků které si můžeš připravit dopředu
2. Prozradím ti základní surovinu o které jsi nevěděl, že je základní, ale která dělá Vietnam.
3. Poradím ti jak a kde snadno sehnat potřebné suroviny.
A dozvíš se i další fakta, které tě možná překvapí.
Jestli tě však zajímá jen recept na Bun Bo Nam Bo, skoč si dolů.
Co je to vlastně za fenomén?
Asi „nejtypičtější“ vietnamské jídlo, které znají v každé české vesnici nad 100 obyvatel – ale v žádném vietnamském městě nad 100 000.
Bún bò Nam Bộ, jídlo, které si v lepší či horší podobě můžeš dát téměř v každé české vietnamské restauraci (nebo vietnamsko-české?). A taky jídlo, které se stále drží na špici popularity a pere se o první místo s jasnou jedničkou Pho Bo. Jak svíčková za gulášem.
Když čtu „vietnamská klasika“…
…otáčím oči v sloup. Ne proto, že by mi Bún bò Nam Bộ nechutnalo – naopak, chutná mi. Ale proto, že s „vietnamskou klasikou“ to nemá moc společného.

Dvakrát jsem Vietnam projel od severu k jihu. Jasně, nebyl jsem všude – ale co se dá zvládnout za dva tři týdny, to jsem projel. A Bún bò Nam Bộ jsem tam neviděl. Nikde. Ani jednou.
Moje cesty byly v letech 2011 a 2018, kdy byl Vietnam ještě „syrový“ – bez aut, bez rusáků, bez azbuky. A stejně – když se zeptáš na jihu, neznají to. Na severu to znají jako jídlo pro turisty.
„V Česku James Bond à la Daniel Craig. Ve Vietnamu Roger Moore?“.
Co říká výzkum? Výzkum? Ano, výzkum 🙂
O tomhle paradoxu totiž píše ve své diplomce Michael Ma. Udělal o Bún bò Nam Bộ dokonce výzkum, mluvil s kuchaři v SAPĚ i mimo ni. A tohle zaznamenal:
Nejdřív jsme to jídlo ani neznali. Ale když to začali chtít Češi, tak jsme ho začali dělat.“— Tùng, kuchař v SAPĚ
A co z toho vyplývá?
Bún bò Nam Bộ se stalo symbolem „exotického, ale ne zas tak divného“ jídla.
„V českém kontextu to není jen pokrm. Je to obraz, očekávání, zkušenost, značka. A především: je to příběh o tom, jak se kultura přizpůsobuje – a zároveň ztrácí.“— Michael Ma, diplomová práce, FAMU, 2024
Můj pohled na Bún bò Nam Bộ
Kamkoli přijdeš, mají tam Pho Bo, Bún bò Nam Bộ, letní závitky, smažené závitky. Všude.
A trochu mi vadí, jak se z Bún bò Nam Bộ udělala „pravá vietnamská klasika“ a jak se šponují ceny.
Ale víc mě štve, jak se dneska servíruje:
Osekaná verze – pár koleček okurky, strouhaná mrkev, skoro žádné bylinky a naředěná omáčka Nước Chấm.
Bylinky totiž nejsou ozdoba. Bylinky jsou základní surovina. Bez nich to prostě není Vietnam.

Nechci si hrát na puristu – taky si ho dávám. Chutná mi. A přestože to není žádná vietnamská ikona, už tu má prostě svoje místo.
A když už ho tady tak zbožňujeme – uděláme si ho opravdu poctivě: s hromadou bylinek, čerstvou zeleninou a rovnováhou chutí. Tak, jak to má skutečný Vietnam chutnat.
Co znamená Bún bò Nam Bộ ?
V doslovném překladu:
„Hovězí nudle z jižního Vietnamu“
V tom je vlastně celý fór – je to sice „jižní jídlo“, ale zároveň regionální záležitost Hanoje (sever Vietnamu). A i tam to není na každém rohu.
Na jihu frčí Bún thịt nướng – nudle s grilovaným vepřovým, obdoba severního Bún chả.
Bún bò Nam Bộ je nudlový bowl – žádný salát, žádná polévka – ale něco mezi. Můžeš ho jíst teplý i studený – záleží na počasí a náladě.
Závěr? Jelikož Bún bò Nam Bộ nemá jasný původ ani tradici. Neexistuje ani jediné „správné“ provedení.
Jeho historie v Česku
V 70. a 80. letech, díky spolupráci ČSSR a Vietnamské socialistické republiky, přicházeli do Československa studenti a pracovníci z Vietnamu – většinou ze severu.
Čeští komunisté podporovali válkou zničený Vietnam nebo prostě potřebovali levnou pracovní sílu. Do roku 1989 jich přišlo odhadem 18–20 000. Pro spoustu z nich to byla opravdu šance. Ale Češi k nim nijak zvlášť vřelí nebyli – a další noví Vietnamci už nepřijížděli s takovým očekáváním.

Tipoval bych že sem Bun Bo nam Bo přitáhli právě tihle kluci, protože to je jídlo ke kterému nepotřebuješ moc exotických surovin. Kdo ví? Pokud máte jinou teorii, sem s ní do komentáře.
Je to totiž takové bezpečné exotické jídlo, žádná krev, žádné vnitřnosti, nic extra pálivého, nic „nechutného“. Ideální kombinace pro český trh.
„Bún bò Nam Bộ se stalo symbolem ‘exotického, ale ne zas tak divného’ jídla.“— Michael Ma, diplomová práce, FAMU, 2024
Osobní vzpomínka
Mimochodem, ve Vietnamské socialistické republice vládne dál komunistická strana – ale jejich komunismus je tak tržní, že vedle něj vypadá náš kapitalismus jako těžkej socialismus.
Když jsem byl mladej, naproti našemu domu bylo učiliště SOU Kovohutě Povrly, plné mladých vietnamců. Bylo to takový zjevení na vsi. Ale hrávali jsme s nimi občas fotbal. Často ne – jen když je vychovatelé pustili z internátu vedle hřiště.
Jazyková bariéra veliká. Vůbec jsme si nerozuměli. Oni nám taky ne. Ale sport jazykovou bariéru neřeší. Moc jim to kopání do míče nešlo, ale vyvažovali to rychlostí , houževnatosí a zlepšovali se rychle. A i přes jazykovou bariéru mně tyhle tréninky bavily.
Vietnamcům tehdy lidé říkali (nebo spíš nadávali?) „rákosníci“. Už tenkrát se mi to nelíbilo.
Mám v sobě totiž od mala potřebu rovnosti a férovosti. Každej takovej vtipálek mi přišel už tenkrát jako kretén. A většině to zůstalo.
Na Vietnam i na Vietnamce mám prostě od dětství pozitivní vzpomínky. A proto jsem si tuhle část nemohl odpustit.
Pokud máš vlastní vzpomínku – budu rád když mi ji napíšeš do komentáře.
Ale teď už „Jak na Bún bò Nam Bộ?“
Bún bò Nam Bộ je vlastně velmi jednoduché jídlo, jen takový salát – s nudlemi, masem, zeleninou a omáčkou.
Jenže když se do něj pustíš poprvé, zjistíš, že to má několik kroků, které z něj dělají trochu náročnější disciplínu. Základem je být ideálně předzásobený.

Co znamená být předzásobený?
Pokud máš už vše připravené „od minule“, budeš mít jídlo na stole za pár minut. A to je fajn. Bez předzásobení se ale můžeš trochu zapotit.
6 kroků, které si můžeš připravit dopředu
- Marinování masa – dá se naložit a zamrazit na příště
- Pražení arašídů – opražit a uchovat ve sklenici
- Namáčecí omáčka Nước chấm – vydrží v lednici několik měsíců (bez česneku a chilli !)
- Rýžové nudle – tady si nepomůžeš, nutno dělat čerstvé
- Zelenina – abys to měl příště jednodušší, zelenina se dá naložit na sladko-kyselo
- Bylinky – vždy krájet těsně předem, musí být fresh

Rychlo návod: Nejrychlejší postup krok za krokem
- Opraž nebo rozdrť arašídy (klidně z pytlíku)
- Ohřej si vodu na omáčku
- Mezitím nakrájej maso, nalož ho a nech odležet než uděláš zbytek
- Smíchej Nước chấm (poměr 5:1:1:1 – horká voda, rybí omáčka, cukr, limetka)
- Nasekej bylinky a salát, smíchej
- Nakrájej zeleninu na japonské mandolíně
- Orestuj maso a můžeš začít skládat
Tohle je kraťoučký návod, když vše máš a už víš.
Ale v dalším textu ten vietnamský recept trochu rozebereme, pro ty co si zatím nejsou jistí.
Tipy na suroviny
Hovězí maso
Použij hovězí kýtu, karabáček, roštěnou, flank steak nebo falešnou svíčkovou. Zkrátka hovězí maso, co není šlachovité.
Důležité je maso nakrájet na co nejtenčí plátky – ideálně přes vlákno. Pomůže ti nůž s ostrou čepelí nebo lehké zamražení masa před krájením.
💡 Tip: Maso nalož alespoň na 30 minut. Ideálně ale přes noc – nebo zamraz už naložené.
Rýžové nudle
Hledej bun (kulaté tenké rýžové nudle) – nikoli ploché nebo široké.
Vař je krátce (3–5 minut), okamžitě propláchni studenou vodou a nech okapat.
⚠️ Pokud jsou slepené, přelij je horkou (nebo studenou) vodou těsně před podáváním.

Bylinky
Naprostý základ. Bez nich to není ono. Použij ideálně mix těchto:
- koriandr
- perilla (shiso)
- máta
- ledový salát nebo římský
🪴 Bylinky nejsou dekorace. Bylinky jsou základní suroviny. Dej jich tam hromadu!

Zelenina
Tady ti ušetří hafo času japonská mandolína. Nejenže vytvoří krásně tenké a pravidelné nudličky, ale urychlí celý ten proces krájení.
- Mrkev – ideálně na japonské mandolíně, nástavec 3x3mm
- Okurka – také na japonské mandolíně, nástavec 3x3mm
TIP: Můžeš vyrobit dopředu zeleninu nakládanou na sladko kyselo.

Arašídy
Použij nesolené, lehce opražené na sucho. Rozdrť je v hmoždíři nebo válečkem.
Pokud nemáš čas, použij i arašídy z pytlíku – ale vždycky je rozdrť.

Omáčka Nước chấm
Bez této omáčky Bun Bo Nam Bo nedává smysl. Míchá se přibližně v poměru 5:1:1:1.
(pět dílů vody, jeden díl rybí omáčky, jeden cukru, jeden limetky nebo citronu).
Čím méně vody tím výraznější a obráceně. Zkoušej, experimentuj. Přidat můžeš i česnek a chilli podle chuti, ale přidávej před podáváním.
Omáčka má být teplá nebo alespoň vlažná, ne ledová z lednice.
Pro a proti Bún bò Nam Bộ
➕ Výhody
- Lehké jídlo, které zasytí, ale neunaví
- Dá se jíst teplé i studené
- Doma si ho uděláš poctivěji než v bistru
- Vypadá skvěle na talíři i na fotce
- Bez lepku (pokud použiješ vhodné nudle a omáčku)
- Začátečnické jídlo i pro konzervativce v jídle
- Skvělý způsob, jak využít bylinky a čerstvou zeleninu
➖ Nevýhody
- Zabere dost času, pokud nejsi připravený
- Bylinky nejsou všude snadno dostupné
- V restauracích často osekaná verze bez chuti
- Musíš si hlídat rovnováhu chutí, jinak je omáčka moc sladká nebo kyselá
- Je to návykové – můžeš skončit u osmi porcí týdně
A cenová kalkulace pro 4 lidi?
Celková cena za všechny ingredience mi vyšla cca na 320,-Kč za 4 osoby.
Streefood box se všemi ingrediencemi na Bun Bo Nam Bo
Pokud si chceš ušetřit čas, se sháněním ingrediencí v obchodech, můžeš si objednat rovnou celý Streetfod box, se všemi trvanlivými ingrediencemi přímo na mém eshopu. (od 18.6.)

Přijde ti pěkná krabice, s receptem, plná surovin ze kterých uvaříš několik takových obědů. V receptu zároveň poznáš, co čerstvého máš ještě dokoupit. Již brzy!

Vietnamský nudlový salát Bún bò Nam Bộ
Pomocníci
- 1 sklenice na omáčku Nuoc cham
- 1 hrnec na vaření nudlí
Ingredience
Základ
- 400 g rýžové nudle Bún kulaté, tenké, ne ploché
- 500 g hovězího masa viz níže
- Olej na smažení
Marináda na maso
- 3 stroužek česnek nasekané najemno nebo sušený
- 2 lžíce rybí omáčka
- 1 lžíce sojová světlá omáčka
- 1 lžíce tmavý cukr
- 1 lžíce Hat Ném
- 2 stonky citronová tráva najemno nasekaná nebo sušená
- 1 špetka sůl
Zelenina a bylinky
- 1/2 hlávka římský nebo ledový salát
- 1 ks okurka větší
- 2 ks mrkev
- 1/2 ks bílá ředkev může být, nemusí
- mungo klíčky
- malý svazek máta
- malý svazek koriandru
- malý svazek Perila křovitá
Omáčka Nước Chấm (1 lžíce = cca 15ml)
- 3 lžíce rybí omáčka
- 3 lžíce cukr
- 3 lžíce limetková šťáva nebo rýžový ocet
- 15 lžíce horká voda
- 2 stroužek česnek nasekaný najemno
- 1 ks chilli paprička malá
- mrkev pro barvu natenko krájená na japonské mandolíně
Posyp
- smažená cibulka do křupava
- pražené arašídy rozbité nahrubo
Instrukce
- Maso dej na půl hodiny do mrazáku, aby se ti líp krájelo.
- Opeč na pánvi arašídy, pěkně do hněda, ale nespal je. Pak je rozdrť. Když jich děláš víc do zásoby, tak použij sekací tyčák, jinak stačí třeba paličkou v pytlíku nebo nožem. Výsledeknem nemá být jemný prášek, mají v jídle křupat.
- Maso nakrájej na tenoučké plátky. Smíchej se surovinami na marinádu a nech odležet a nasát marinádu. Minimálně 30 min, ideálně přes noc. Ale když není čas, než uděláš vše ostatní.
- Nudle uvař podle návodu (většinou 3–5 min ve vroucí vodě), poté propláchni ledovou vodou. Když se slepí, propláchni znovu.
- Připrav si zeleninu. Nakrájej mrkev, okurku (neboi ředkev) na julienne. Můžeš samozřejmě nožem když máš šikovné ruce, ale na japonské mandolíně Kirelwa, to máš za pár vteřin v super jemném provedení. Můžeš podávat jen tak fresh.
- Když chceš zeleninu naložit → tak ji osol, pak propláchni studenou vodou, přidej cukr, ocet a nech odležet.
- Bylinky a salát omyj. Listy máty a perilly otrhej. Korinadr můžeš krájet celý, v nati je víc chuti než v listech. Smíchej bylinky s najemno nakrájeným salátem. Pár bylinek si nech nenakrájených na ozdobu.
- Smíchej ingredience na Nuoc cham namáčecí omáčku.
- Teď jsi ready na poslední fázi, restování masa.
- Rozpal wok pánev, přidej olej a jakmile bude horký, vhoď maso a rychle a prudce ho orestuj, cca 2 minutky. Zůstane tak šťavnaté a měkké. Když tam budeš takhle slabé plátky trápit dlouho, ztuhnou.
- A teď už jen sestav ramen misku:
- Spodek: nudle
- Dokola: salát s bylinkami, zeleninu a maso
- Ozdob: mungo klíčky, listy bylinek
- Posypej: smaženou cibulkou a arašídy
- Nakonec: až před podáváním, přelij omáčkou Nước Chấm (teplou nebo vlažnou)
- Dobrou chuť !
A bylinky se dají sehnat kde?
No zatim je to trochu omezené na větší města jako Praha a Brno.
V Praze v Sapě, a pak ve větších večerkách v centru.
V Brně určitě večerka u Grandu.
Nebo pěstovat doma, to doporučuju.