Jednoduché Kuře v ústřicové omáčce

3K
Ústřicová omáčka + Kuře
Určitě znáš ústřicovou omáčku. Ale jak ji do jídla zakomponovat, jaké množství ji dát nebo k čemu se nejvíc hodí? V tomhle receptu hraje hlavní roli.

Kuře v ústřicové omáčce si můžeš udělat vždy když máš doma jenom kuře. A ústřicovou omáčku samozřejmě. Ale to je základní výbava, pokud rád vaříš asijská jídla.
Může ti přijít že je tahle kombinace dvou surovin zoufale slabá na dobré jídlo. Omyl. Dá se z nich vyčarovat jedno z nejlepších jídel, které jsi z čínské kuchyně jedl.
A trumfneš s ním i šéfa z family bistra „Sečuánská zahrada sedmi pokladů, osmi vůní a devíti chutí“. Myslim že takové jednoduché kuře v ústřicové omáčce na menu ani nemá.

Jako bonus budeš mít přehled o množství glutamátu v jídle a jistotu že ti maso nikdo nenaložil do jedlé sody nebo tak podobně.

kure v ustricove omacce 20
Štavnaté kuřecí stehno obalené v lepkavé ústřicové omáčce

Naopak, na talíři se ti objeví skoro luxusní voňavé jídlo s kousky kuřete, obalenými v lesklé, hebce lepkavé omáčce bronzové barvy. Jídlo plné chuti a vůvě umami. Nejdřív si do ruky vezmeš způsobně příbor nebo hůlky, abys po chvíli zjistil, že je stejně lepší jíst kuře rukama a olizovat si prsty od omáčky. Protože je to prostě neodolatelné.

Kuře v ústřicové omáčce. Víš že ústřicová omáčka vznikla úplně náhodou?

mr lee kum kee jpeg

Mr.Lee Kum Kee

osobně

1888

Většina z vás ústřicovou omáčku bude znát. Nebo o ní už určitě někdy slyšeli. Ať už z vietnamské večerky, kde je poměrně běžně k dostání nebo přímo ze Sapy.
Ale kdo z vás zná příběh jak ústřicová omáčka vznikla?

Stejně jako tarte tatin, bublinková folie, botox nebo třeba mikrovlnka i ústřicová omáčka vznikla náhodou. „Vynalezl“ ji v roce 1888 v Číně Lee Kum Sheung.

Pan Lee vařil polévku z ústřic, zapomněl na ni a z vedlejší místnosti ucítil silnou, neobvyklou, ale zárověň lahodnou vůni, která vycházela přímo z hrnce na plotně. Odkryl víko, podíval se dovnitř a na dně našel místo vývaru, bublající, hustou hnědou tekutinu. Ochutnal a byl u ní ohromen. A dál?

No a začal ji prodávat nejdřív ve svém okrese jako koření do jídla a byl s tím dost úspěšný.
Tak úspěšný, že si založil firmu Lee Kum Kee, která je dnes jedním z největších světových výrobců omáček. A mimochodem, firma Lee Kum Kee je stále už 130 let, rodinnou firmou.
Jednu omáčku taky prodal mně. A z té budeme vařit.

Ústřice jsou drahé, ale ústřicová omáčka zas tak drahá není. Jak to?

Nebudu tě zasypávat informacemi o původní výrobě a o té současné, ale určité základní rozdíly v ústřicových omáčkách vyjmenuju. Ty nejlepší, prémiové se skutečně vyrábějí vařením ústřic až do jejich rozpuštění nebo z extraktů z ústřic, ty střední z jejich slabšího vývaru a ty levné? No to už je spíš chemie, syntetické esence a umělě vyrobené příchutě.

Takže jednoduše se dá říct, že čím levnější ústřicová omáčka, tím méně pravé chuti v ní najdeš. Ale zpět k receptu.

Co budeme na Kuře v ústřicové omáčce potřebovat?

Máš rád jednoduché recepty? Tak tohle bude opravdu jednoduchý recept na kuře.

Kuřecí maso

Když kuře v ústřicové omáčce, tak jedině ze stehen. V tomhle receptu určitě nepoužívej kuřecí prsa. Jsou moc suchá a nehodí se k dušení a nebude to ono.
Kůže na kuřecích stehnech je klíčová pro zajistění potřebné lepkavosti a viskozity omáčky a nemusíš ji pak ani ničím zahušťovat.
Pomalým opečením kůže na pánvi, navíc získá omáčka skvělou chuť a maso barvu.

Tři klasické suroviny v čínské kuchyni

Čínská kuchyně má 3 jednoduché aromatické suroviny. Víš které to jsou? Klasické trio česnek, zázvor a jarní cibulka. Kuřeti v ústřicové omáčce dodá chuť jednak ústřicová omáčka a opečené kuře, ale bez těchto tří surovin by to nebylo ono.

Kuřecí vývar

Budeš v něm maso dusit. A aby byla chuť jídla plná, samotná voda moc nedostačuje. V nouzi ano, ale pokud to jde, použij vývar.

A jak rychle na kuřecí vývar?

Nekupuj si vykošťené maso, ale vždy kuře. Kosti pak hodíš jen do vody spolu s odřezky masa, dáš je pomalu vařit tak na 1,5-2 hodinky a máš základní kuřecí vývar. Přeliješ ho do sklenice a do lednice s ním. Později jako když najdeš.

Dojedl jsi upečené kuře? Kosti nevyhazuj, ale zase je hoď do vody a pomalu vyvař. Není to tak složité, ne?

Kukuřičný škrob?

Prakticky ho nebudeš potřebovat, ale můžeš. Pokud by jsi chtěl mít víc omáčky a nechtěl ji redukovat, tak přidej jednu lžící , chvíli povař a máš ji zahuštěnou hned.
Redukováním se vypařuje voda, takže budeš mít víc omáčky.

A příloha?

Jak to tak většinou v asijské kuchyni bývá, hlavní přílohou je rýže. Skvělá surovina, jednoduchá příprava a pro bezlepkové strávníky a strávníky na dietě naprosto ideální.

Když si budeš chtít udělat jídlo trochu rozmanitější nebo barevnější, prohoď si na oleji, česneku a zázvoru třeba pak choi nebo zblanšírovanou brokolici. A přidej k ní ještě trochu ústřicové omáčky.

Jednoduché kuře v ústřicové omáčce

Servings 4 porce
Čas přípravy 15 zápis
Doba vaření 30 zápis

Pomocníci

  • 1 Pánev nerezová hlubší Fabini
  • 1 Krájecí prkénko Olivier
  • 1 Obracečka

Ingredience

Hlavní jídlo

  • 4 ks Kuřecí stehna
  • 2 lžíce Rostlinný olej
  • 4 cm Zázvoru
  • 3 stroužky Česnek
  • 3 ks Jarní cibulka
  • 4 lžíce Čínské víno na vaření /třeba Shaoxing/
  • 500 ml Kuřecí vývar /domácího/
  • 4 lžíce Ústřicová omáčka Lee Kum Kee
  • 2 lžíce Sojová omáčka Lee Kum Kee
  • ¼ lžička Černý pepř
  • ½ lžička Sezamový olej
  • Chilli dle chuti

Příloha

  • 1 hrnek Rýže
  • Pak choi

Instrukce

Hlavní jídlo

  • Omyj a osuš kuřecí stehna.
  • Rozsekej stehna na kousky o velikosti dvou soust /i s kostmi/. tedy spodní stehno a horní stehno.
    Kuřecí stehna
  • Rozpal nerezovou pánev na silný plamen a přidej olej. Nejdřív rozehřát, pak přidat olej. Ať se olej nepřepaluje.
    kure v ustricove omacce 6
  • Orestuj do hodně zlaté barvy na kůži /ideálně v šiší pánvi, ať se do ní vejde všechni nebo ve woku/.
    kure v ustricove omacce 8
  • Otoč kuře na druhou stranu a také orestuj.
    kure v ustricove omacce 7webp
  • Přidej do pánve zázvor a chilli – lehce zarestuj.
  • Přidej plátky česneku, jen lehce zarestuj, ať se česnek nepřipálí.
  • Zalij Shaoxing vínem  a nech pánev odglazovat /napečené kousky kůže a masa se díky tomu odlepí/.
  • Přidej i bílé části jarní cibulky /zelené si nech třeba na posypání, ale nic se nestane když je přidáš taky/.
    Jarní cibulka
  • Přidej ústřicovou omáčku Lee Kum Kee  a několikrát v ní stehna na pánvi prohoď, ale nevyhoď.
    Ústřicová omáčka Lee Kum Kee
  • Přidej kuřecí vývar smíchaný se sójovou omáčkou a se lžící kukuřičného škrobu Škrob používat naopak nemusíš, tím jak budeš omáčku redukovat se zahustí sama. Ale když ho dáš, nemusíš tolik redukovata budeš mít víc omáčky.
  • Sniž teplotu a nech cca 10 minut podusit pod pokličkou a pak 10 minut bez pokličky redukuj šťávu na hustější konzistenc.
    Pánev Fabini Tymiaan
  • Připrav si mezitím rýži v hrnci od Fabini nebo rýžovaru. Propláchni ji 7x vodou, osolo a přidej k ní kousek zázvoru.
  • Na druhé pánvi /pokud chceš přílohu navíc/  na sezamovém oleji orestuj česnek, přidej trochu ústřicové omáčky Lee Kum Kee a vody a prohoď v této směsi Pak-choi salát /nebo zblanšírovanou brokolici či růžičkovou kapustu/ a odstav bokem. 
  • Zredukuj omáčku podle své potřeby a můžeš jít servítovat.
    Redukování omáčky
  • Udělej v misce lůžko z rýže, na jednu stranu dej pak-choi a na druhou bokem kuřecí maso. Lehce ještě zalej omáčkou, posypej nasekanou jarní cibulkou /zelenou částí/ anebo pažitkou. Dobrou chuť!
    Kuřecí stehno
Calories: 445kcal
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: Čínská
Klíčové slovo: Česnek, Chilli, čínské víno, jarní cibulka, Kuře, Omáčka, Rychle & Jednoduše, rýže, sojová omáčka, Ústřicová omáčka

Výživa

Kalorie: 445kcal

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Recipe Rating




Like
Zavřít
Tymiaan © Copyright 2020. Všechna práva vyhrazena.
Zavřít