Kuře v ústřicové omáčce si můžeš udělat vždy když máš doma jenom kuře. A ústřicovou omáčku samozřejmě. Ale to je základní výbava, pokud rád vaříš asijská jídla.
Může ti přijít že je tahle kombinace dvou surovin zoufale slabá na dobré jídlo. Omyl. Dá se z nich vyčarovat jedno z nejlepších jídel, které jsi z čínské kuchyně jedl.
A trumfneš s ním i šéfa z family bistra „Sečuánská zahrada sedmi pokladů, osmi vůní a devíti chutí“. Myslim že takové jednoduché kuře v ústřicové omáčce na menu ani nemá.
Jako bonus budeš mít přehled o množství glutamátu v jídle a jistotu že ti maso nikdo nenaložil do jedlé sody nebo tak podobně.

Naopak, na talíři se ti objeví skoro luxusní voňavé jídlo s kousky kuřete, obalenými v lesklé, hebce lepkavé omáčce bronzové barvy. Jídlo plné chuti a vůvě umami. Nejdřív si do ruky vezmeš způsobně příbor nebo hůlky, abys po chvíli zjistil, že je stejně lepší jíst kuře rukama a olizovat si prsty od omáčky. Protože je to prostě neodolatelné.
Kuře v ústřicové omáčce. Víš že ústřicová omáčka vznikla úplně náhodou?

Mr.Lee Kum Kee
osobně
1888
Většina z vás ústřicovou omáčku bude znát. Nebo o ní už určitě někdy slyšeli. Ať už z vietnamské večerky, kde je poměrně běžně k dostání nebo přímo ze Sapy.
Ale kdo z vás zná příběh jak ústřicová omáčka vznikla?
Stejně jako tarte tatin, bublinková folie, botox nebo třeba mikrovlnka i ústřicová omáčka vznikla náhodou. „Vynalezl“ ji v roce 1888 v Číně Lee Kum Sheung.
Pan Lee vařil polévku z ústřic, zapomněl na ni a z vedlejší místnosti ucítil silnou, neobvyklou, ale zárověň lahodnou vůni, která vycházela přímo z hrnce na plotně. Odkryl víko, podíval se dovnitř a na dně našel místo vývaru, bublající, hustou hnědou tekutinu. Ochutnal a byl u ní ohromen. A dál?
No a začal ji prodávat nejdřív ve svém okrese jako koření do jídla a byl s tím dost úspěšný.
Tak úspěšný, že si založil firmu Lee Kum Kee, která je dnes jedním z největších světových výrobců omáček. A mimochodem, firma Lee Kum Kee je stále už 130 let, rodinnou firmou.
Jednu omáčku taky prodal mně. A z té budeme vařit.
Ústřice jsou drahé, ale ústřicová omáčka zas tak drahá není. Jak to?
Nebudu tě zasypávat informacemi o původní výrobě a o té současné, ale určité základní rozdíly v ústřicových omáčkách vyjmenuju. Ty nejlepší, prémiové se skutečně vyrábějí vařením ústřic až do jejich rozpuštění nebo z extraktů z ústřic, ty střední z jejich slabšího vývaru a ty levné? No to už je spíš chemie, syntetické esence a umělě vyrobené příchutě.
Takže jednoduše se dá říct, že čím levnější ústřicová omáčka, tím méně pravé chuti v ní najdeš. Ale zpět k receptu.
Co budeme na Kuře v ústřicové omáčce potřebovat?
Máš rád jednoduché recepty? Tak tohle bude opravdu jednoduchý recept na kuře.
Kuřecí maso
Když kuře v ústřicové omáčce, tak jedině ze stehen. V tomhle receptu určitě nepoužívej kuřecí prsa. Jsou moc suchá a nehodí se k dušení a nebude to ono.
Kůže na kuřecích stehnech je klíčová pro zajistění potřebné lepkavosti a viskozity omáčky a nemusíš ji pak ani ničím zahušťovat.
Pomalým opečením kůže na pánvi, navíc získá omáčka skvělou chuť a maso barvu.
Tři klasické suroviny v čínské kuchyni
Čínská kuchyně má 3 jednoduché aromatické suroviny. Víš které to jsou? Klasické trio česnek, zázvor a jarní cibulka. Kuřeti v ústřicové omáčce dodá chuť jednak ústřicová omáčka a opečené kuře, ale bez těchto tří surovin by to nebylo ono.
Kuřecí vývar
Budeš v něm maso dusit. A aby byla chuť jídla plná, samotná voda moc nedostačuje. V nouzi ano, ale pokud to jde, použij vývar.
A jak rychle na kuřecí vývar?
Nekupuj si vykošťené maso, ale vždy kuře. Kosti pak hodíš jen do vody spolu s odřezky masa, dáš je pomalu vařit tak na 1,5-2 hodinky a máš základní kuřecí vývar. Přeliješ ho do sklenice a do lednice s ním. Později jako když najdeš.
Dojedl jsi upečené kuře? Kosti nevyhazuj, ale zase je hoď do vody a pomalu vyvař. Není to tak složité, ne?
Kukuřičný škrob?
Prakticky ho nebudeš potřebovat, ale můžeš. Pokud by jsi chtěl mít víc omáčky a nechtěl ji redukovat, tak přidej jednu lžící , chvíli povař a máš ji zahuštěnou hned.
Redukováním se vypařuje voda, takže budeš mít víc omáčky.
A příloha?
Jak to tak většinou v asijské kuchyni bývá, hlavní přílohou je rýže. Skvělá surovina, jednoduchá příprava a pro bezlepkové strávníky a strávníky na dietě naprosto ideální.
Když si budeš chtít udělat jídlo trochu rozmanitější nebo barevnější, prohoď si na oleji, česneku a zázvoru třeba pak choi nebo zblanšírovanou brokolici. A přidej k ní ještě trochu ústřicové omáčky.

Jednoduché kuře v ústřicové omáčce
Pomocníci
- 1 Pánev nerezová hlubší Fabini
- 1 Krájecí prkénko Olivier
- 1 Obracečka
Ingredience
Hlavní jídlo
- 4 ks Kuřecí stehna
- 2 lžíce Rostlinný olej
- 4 cm Zázvoru
- 3 stroužky Česnek
- 3 ks Jarní cibulka
- 4 lžíce Čínské víno na vaření /třeba Shaoxing/
- 500 ml Kuřecí vývar /domácího/
- 4 lžíce Ústřicová omáčka Lee Kum Kee
- 2 lžíce Sojová omáčka Lee Kum Kee
- ¼ lžička Černý pepř
- ½ lžička Sezamový olej
- Chilli dle chuti
Příloha
- 1 hrnek Rýže
- Pak choi
Instrukce
Hlavní jídlo
- Omyj a osuš kuřecí stehna.
- Rozsekej stehna na kousky o velikosti dvou soust /i s kostmi/. tedy spodní stehno a horní stehno.
- Rozpal nerezovou pánev na silný plamen a přidej olej. Nejdřív rozehřát, pak přidat olej. Ať se olej nepřepaluje.
- Orestuj do hodně zlaté barvy na kůži /ideálně v šiší pánvi, ať se do ní vejde všechni nebo ve woku/.
- Otoč kuře na druhou stranu a také orestuj.
- Přidej do pánve zázvor a chilli – lehce zarestuj.
- Přidej plátky česneku, jen lehce zarestuj, ať se česnek nepřipálí.
- Zalij Shaoxing vínem a nech pánev odglazovat /napečené kousky kůže a masa se díky tomu odlepí/.
- Přidej i bílé části jarní cibulky /zelené si nech třeba na posypání, ale nic se nestane když je přidáš taky/.
- Přidej ústřicovou omáčku Lee Kum Kee a několikrát v ní stehna na pánvi prohoď, ale nevyhoď.
- Přidej kuřecí vývar smíchaný se sójovou omáčkou a se lžící kukuřičného škrobu Škrob používat naopak nemusíš, tím jak budeš omáčku redukovat se zahustí sama. Ale když ho dáš, nemusíš tolik redukovata budeš mít víc omáčky.
- Sniž teplotu a nech cca 10 minut podusit pod pokličkou a pak 10 minut bez pokličky redukuj šťávu na hustější konzistenc.
- Připrav si mezitím rýži v hrnci od Fabini nebo rýžovaru. Propláchni ji 7x vodou, osolo a přidej k ní kousek zázvoru.
- Na druhé pánvi /pokud chceš přílohu navíc/ na sezamovém oleji orestuj česnek, přidej trochu ústřicové omáčky Lee Kum Kee a vody a prohoď v této směsi Pak-choi salát /nebo zblanšírovanou brokolici či růžičkovou kapustu/ a odstav bokem.
- Zredukuj omáčku podle své potřeby a můžeš jít servítovat.
- Udělej v misce lůžko z rýže, na jednu stranu dej pak-choi a na druhou bokem kuřecí maso. Lehce ještě zalej omáčkou, posypej nasekanou jarní cibulkou /zelenou částí/ anebo pažitkou. Dobrou chuť!