Pho bo aneb nejslavnější vietnamská polévka?
Pokud hledáš vietnamské recepty a chceš si jen rychle uvařit tuhle slavnou vietnamskou polévku a nechceš se brodit v mých slzách o kvalitě Pho Bo v českých vietbistrech, skoč rovnou dolu na recept. Cestou se ještě zastav na pár řádcích pro výběr surovin.
Kvalita Pho Bo ve vietnamsko-českých bistrech
Pro vás ostatní. Musím to říct hned na začátku.
Ani jednou za 14 let jsem skvělou Pho Bo v Čechách ještě neměl. Bohužel. Počeštěná verze Pho je nuda.
Troufám si říct, že jsem tu obešel za ty roky stovky vietnamských bister a restaurací. Včetně těch co ze streetfoodu dělají raketovou vědu, ale ani s Phóčkem za libových 299,- /a někde i dražším/ mě do Vietnamu nevrátil vůbec nikdo.
Na jednu stranu to chápu, ve Vietnamu si taky nedáš stejně dobrou svíčkovou jako u nás. Tam se o to teda ale ani nikdo moc nesnaží, na takovou raritu jsem nenarazil. I když byl jsem v jedné restauraci v Hanoji, s romantickým názvem Praha, kde jsem si dal řízek. Nařezaný na kostičky, napíchnutý na špejli a pokapaný majonézou…nevím kde ten nápad vzali.
Ale chci tím říct něco jiného.


Když se vrátíš z místa kde všichni vypadají zdravě a spokojeně, kde tahle běžná polévka stojí 15-35Kč maximálně, u ní na každém stole leží talíř s velkou hromadou čerstvě omytých bylinek, vývar voní až na ulici a můžeš si do něj naložit nakládaného česneku dle chuti.
A pak přijedeš domů a tady na tebe čeká Pho Bo, s vývarem mohutně dohnaným glutamátem, až ti z něj rty osychají, v polévce plave pár kousků bůhví jakého Tesco masa, na hladině se kolébá pár plátků jarní cibulky, jakože na chuť, 2 lístky koriandru tomu dodávají luxus a pane poprosím 170 korun.
Tak ať chci nebo ne, samovolně v téhle situaci začnu cítit nevraživost vůči některým místním vietnamským podnikatelům. Anebo vůči Čechům že mohou být tak hloupí, že ten propastný poměr výkon/cena nevidí?
Proč?
Vietnamci si rychle zvykli na to, že Čechům stačí málo. A to mě dost mrzí.
Za poslední desetiletí přibylo nesmysl vietnamských bister, ale kvalita se tak nějak rozmělnila do průměru. Když už ti někde (a to obvykle v restauracích II.generace vietnamců) přidají víc bylinek a udělají ti to hezčí, tak dostaneš nádavkem menší misku a vyšší cenu k tomu. Přitom problém není v nedostupnosti surovin. Bylinky i koření v českém Vietnamu /Sapě/ běžně seženeš a stojí navíc daleko míň peněz než jejich chudáci bratři a sestry co prodávají v českých supermarketech.

Chválím lidi, kteří se pěstování asijských bylinek v Čechách věnují. Chtěl bych je znát.
Pokud někomu náhodou křivdím, napište mi to do komentáře. Jen vyjadřuju své dlouholeté zklamání. Rád najdu místo, kam si Pho Bo půjdu rád dát. Vyzvednu vás za to do nebes.

Tak co s tím?
Smířil jsem se s tímhle faktem a za Pho Bo ve městě už dlouhý čas peníze prostě nevyhazuju.
Než znovu testovat další mdlé Pho Bo, raději se plácnu přes kapsu a zaletím si na ní. Jenomže bohužel už i ve Vietnamu to jde trochu do prdele. Ale o turismu a špatným vlivu na autentičnost téhle krásné země se rozepíšu jindy.
Anebo víš co? Co si tak Pho Bo udělat doma?!
Domácí vietnamská polévka Pho Bo a jak na ni!
Když ti něco nevyhovuje nebo nemůžeš sehnat to co chceš, tak si to udělej sám. U jídla to jde celkem jednoduše. S elektronikou mi to jde trochu hůř.
Pho bo má nespočet variant.
Jinou dělají na severu Vietnamu, jinou na jihu jinou ve středu.
Popravdě nejsem vykovaný odborník na Pho, abych ti jednotlivé druhy vyjmenovával v originále.
Jestli tě to zajímá, tak se mrkni na web Jany Králíkové Zásadně zdravě, která se o tomhle tématu již přede mnou hezky rozepsala.
Já mám nejraději verzi s uvařenou kližkou ve vývaru do měkka /Pho Bo Chín/ anebo verzi s minutkovým masem /Pho Bo Tái/, které do polévky dávám syrové a jen ho zaleju horkým vývarem.
Co je důležitý říct k receptu aby ses ho nebál/a ?!
Udělat si domácí Pho Bo /hovězí/ natož Pho Ga /kuřecí/, je v podstatě hrozně triviální.
Potřebuješ k tomu jen velký hrnec, vařič, cedník, čas pár surovin.
Chyby co se mohou stát. Taj se jim vyhni:
- vařit maso moc dlouho – více než 3 hodiny
- vařit vývar s kostmi méně než 3 hodiny
- neopálit cibuli a zázvor
- neorestovat na suché pánvi koření
- převařit nudle
- nemít vietnamské bylinky
Suroviny pro Pho Bo recept:
Cibule a Zázvor
Běžné suroviny které seženeš i na vesnici. Alespoň doufám. Ale to co jim dodá speciálnosti, s tím si poradíš razdva.
Je třeba je na povrchu ohněm spálit. Nic neloupat, ani cibuli, ani zázvor., to uděláš až pak. Hodit je klidně do ohně. Nebo na otevřený gril. Anebo když to nejde tak do trouby na max, na plynový sporák nebo je opálit na pánvi. Prostě do černa.
Pak je jen omyješ a vrchní spálené vrstvy se zbavíš. Suroviny ohněm nejen navoníš, ale přidáš jim sladkost.
Koření
Udělej si poznámku: „Tohle koření si musím objednat, nakoupit a mít ho doma tak jako tak, pokud chci vařit asijskou kuchyni.„
Badyán, korinandr semínka, vietnamskou skořici, černý kardamon a hřebíček.
Klidně i citronovou trávu, tu dávám skoro všude, i když tam třeba být nemá 🙂
Nenahrazuj vietnamskou skořici obyčejnou skořicí, ať z toho neuděláš Pho štrůdl.
Už brzy budu mít krásný koření i na eshopu, ale zatim ho seženeš v Tamdě nebo Jasmino.cz
A jak s z koření dostat maximum jeho chuti? Tak že ho zahřeješ na suché pánvi a teplem rozvoníš. Určitě tento krok nepodceňuj.

Kosti na vývar
Osobně bych volil spíš žebra a užší kosti, než ty velké holení a stehenní morkové, protože je z nich zbytečně moc tuku. Ale kosti se zas tak dobře neshánějí, tak ber co je.
Pokud můžeš vybírat, tak ber žebra, klouby, oháňky.
Nejsem si jistý jestli to v originálním receptech je, ale určitě jako u každého dobrého vývaru, doporučím kosti před vařením opéct do bronzova.
Hodit je do trouby na 35minut pod 230C pomůže dostat do polévky víc chuti.
Syrové kosti a syrové maso = světlejší vývar. Tmavší kostí = hádej co?
Jaké Maso?
Ve výběru masa jsem ještě nedávno plaval. Tak jestli jsi na tom stejně, tohle ti určitě pomůže.
Nechal jsem si trochu poradit od Kuchařky pro dceru. Chytrá holka je to.
Horší maso = prorostlejší = přední hovězí = na vývar .
Lepší maso = libovější = minutkové = na podávání.
Pro jednodudušší volbu možností, to rozdělím na 3 kategorie, aby sis vybral na co máš chuť nebo se inspiruj spodní tabulkou. /převzata ze zdroje https://www.hovezimaso.cz/vyuziti-masa/
1/ Minutkové hovězí maso = Hovězí svíčková, hovězí kýta – nevaří se, nakrájí se syrová úplně na tenko před podáváním, zaleje se horkým vývarem, ve kterém, se zatáhne a lehce uvaří. Nebo se může narychlo orestovat na pánvi ťřeba s česnekem a rybí omáčkou.
2/ Libové hovězí maso uvařené s vývarem = Hovězí kýta a plec, květová špička, flank steak.
3/ Tučnější hovězí maso uvařené ve vývaru – lehce tučnější, klihovaté = Hovězí kližka a krk

Vaření masa a kostí
Základem je velký hrnec! Já jsem použil 1kg kostí a 1 kg masa + 5,5 l vody + zbytek cibule, koření a dochucovdalo a vyšlo mi z toho cca 4,5 litrů čistého vývaru. Vařil jsem v 7 litrovém nerez hrnci Fabini, bez poklice a byl plný až po okraj. Ale protože voda nevře, tak ani nic nevyteče.
Nejdřív vaření kostí
Pokud kosti opečeš, nemusíš je pak už omývat.
Pokud ale fázi pečení přeskočíš, dej si práci s jejich převařením. Stačí je dát na 3 minuty do vroucí vody. Zbavíš se tím velké části bílkovin, které kalí vývar a také nečistot.
Napusť si pak do hrnce vodu novou, studenou a kosti do ni znovu vlož. Nech vodu dojít rychle varu, ale po té hned výkon stáhni.
Vaření masa
Protože se vývar vaří 8 hodin a víc, maso by ti při takové délce vaření asi moc nechutnalo.
Ztratí chuť, ztuhne na špalek nebo se úplně rozpadne a to nechceme.
Vkládej maso do vody, až když je znovu horká. /narozdíl od kostí/.
Voda ale nesmí vřít. Jen lehce probublávat. Díky tomu se postupně uvolní chutě a vývar bude mít hezkou barvu. Proto ho z vývaru vyjmi dříve. Čas kdy ho vyndat záleží na kvalitě a původu masa, ale doma prostě po 1,5h ochutnej a uvidíš. Minimálně vař cca 1:30h, maximálně cca 3hod. Po vyndání nech maso vychladnout. Bude se podstatně lépe krájet.
Při použití minutkového masa, které vařit nebudeš, je třeba maso nakrájet na tenké plátky, ideálně 2mm. Snadněji toho dosáhneš když si maso lehce zamrazíš, ono ztuhne a pak jde skvěle krájet. Anebo ho ještě trochu polechtej paličkou na maso a vyklepej do tenka.
Cukr, Rybí omáčka a Citron na dochucení vývaru
Sladké, slané a kyselé. Cukr, rybí omáčka a a citron. Základní dochucovadla na vyvážení chutí ve vývaru.
Cukr a rybí omáčku dáváme do vývaru na začátku, citron až nakonec, klidně při podávání.
MSG neboli glutamát
Když nepřidáš nevadí. Když trochu přidáš, dobře uděláš. Když přidáš moc: „Není dobrý.“
Cezení vývaru
Když je hotovo, vývar ještě přecedíme. Zbavíme se tím plovoucího koření, kousků masa, úlomků kostí atp. Na Pho Bo má být vývar úplně čistý.

Nudle
Na Pho použij ploché nudle. Poznáš to tak, že je to na nich napsané…
Kulaté nudle s nápisem Bún jsou do jiných jídel, s náznem Bún atd…. Ne že by jsi tím teda zkazil jídlu chuť, ale když si dáš do Pho Bún nudle, tak za každou nudli umře jeden námořník.
Nudle se obvykle namáčejí předem do studené vody. A nevař je, stačí když je před podáváním vložíš do horké osolené vody a necháš 3-4 minut louhovat. Pak z nich lej horkou vodu, nudle zchlaď pod studenou vodou, ať dál teplem neměknou a odstav je. Když se slepí, propláchni je studenou vodou.

Jak servírovat Pho
Pho se obvykle podává do hluboké misky. Já dávám všechny suroviny na nudle a pak zaleju vývarem, ale můžeš to uděla i klasicky:
Nudle a maso: Do misky se vloží nejprve nudle a na ně se vyskládá jemně nakrájené maso.
Vývar: Nudle i maso se zalejí horkým vývarem, aby byly ponořeny pod hladinou. /obzvlášť syrové maso se musí přelít celé/
Ozdobení: Do misky se přidá nakrájená zelená cibulka, lístky koriandru a na tenké plátky nakrájená červená nebo bílá cibule.
Nezbytné doplňky: Vedle misky na menším talířku se podávají samostatně bylinky /obvykle thajská bazalka, perilla, klíčky fazolí mungo/ dále plátky limetky a chilli papriček, hoisin omáčka a omáčka sriracha a česnek naložený v octu.


Vietnamská polévka Pho Bo
Pomocníci
- 1 Fabini nerez hrnec 7l
- 1 Cedník
- 1 Prkénko
- 1 Otevřený oheň /nebo trouba/
Ingredience
Vývar
- 3 ks Cibule
- 10 cm Zázvor
- 5 litrů Voda
- 1 kg Hovězí kosti
- 1 kg Hovězí kližka
- 1 ks Vietnamská skořice
- 2 ks Černý kardamon
- 20 kuliček Pepř černý
- 1 lžíce Koriandr semínka
- 5 ks Hřebíček
- 1 ks Citronová tráva
- 8 lžic Rybí omáčka /Squid dle chuti/
- 1 lžíce Cukr palmový nebo třtinový
- 1 lžička MSG
Servírování
- 1 balení Nudle ploché Pho 400g
- 1 svazek Jarní cibulka
- 1 svazek Koriandr
- 2 ks Červená cibule nebo Šalotka na ozdobu
Přílohy na talířku
- 2 ks Citron
- 1 pytlík Mungo klíčky
- 1 svazek Perilla křovitá
- 1 svazek Thajská bazalka
Instrukce
Příprava vývaru
- Rozpal troubu na 230C a vlož do ní opláchnuté kosti. Peč do bronzova cca 35minut.
- Spal v ohni cibuli a zázvor. Omyj je pod vodou a vrchní vrstvu sloupni. /Nebo je přidej do trouby ke kostem pokud nemáš otevřený oheň/
- Rozpal pánev na střední výkon a na sucho na ní opeč všechno koření. Má se rozvonět, pozor ať se nespálí.
- Napust si do velkého hrnce studenou vodu, přidej do ní kosti, opečnou cibuli se zázvorem, opečené koření, cukr, rybí omáčku a citronovou trávu. Koření klidně bez pytlíčku, stejně budeš vývar cedit.
Vaření vývaru
- Maso nepřidávej dokud voda nebude horká. Jakmile začne vřít, stáhni výkon, aby voda jen bublala a přidej i maso.
- Sbírej malým cedníkem pěnu která se tvoří na hladině.
- Přidej maso a vař do změknutí, tj.tak 1:30 -3:00hod, podle typu masa.
- Maso když je měkké vyndej a nech vychladnout. Vývar nech vařit dál, celkově minimálně 8 hodin. Klidně ideálně přes noc, na malý výkon. Budeš mít dobrou snídani.
Nudle
- Nudle namoč, tak na 3 hodiny do studené vody. Nemají být rozvařené, takže je jen spař na 3-5 minut v horké vodě na vypnutém sporáku. Vyzkoušej jestli nejsou tvrdé. A pak je hned zase zchlaď, studenou vodou. Odstav na později. Když se slepí, propláchni je studenou vodou.
Dokončení vývaru
- Jakmile je hotovo, vyndej z hrnce velké části a vývar přeceď přes síto s nějakým plátýnkem nebo utěrkou. Čistou ideálně .-) Jestli nemáš, jemný cedník bude muset stačit.
- Dochuť vývar ještě rybí omáčkou, solí a MSG chceš-li
Servírování
- Nákrájej jarní cibulku, červenou cibuli, chilli papričky na tenké plátky. Bylinky můžeš taky, jestli se ti nechce jíst celé listy. Připrav si výhonky, osminky limetky nebo citronu, bokem na jeden velký talíř.
- Dopuručuju ještě omáčku sriracha a hoisin omáčku.
- Do misky dej na jednu porci asi hrst nudlí, jakože hrábni do nudlí rukou a vytáhni hrst. Na nudle naskládej masa dle libosti, víc jak v hipsta vietnam bistru.
- Zalej horkým vývarem a přidej si navrch všechny ty zelené a červené dobroty podle své chuti. Polévce sluší pálivost, tak pokud to uneseš experimentuj i s chilli.
- Tak snad se ti to povedlo a uvidíš rozdíl mezi domácí Pho a Pho z města. Budu doufat že je ta domácí lepší 🙂 Dej vědět!