Vietnamský guláš Bo Kho je jídlo, které tě dostane. Voňavější než klasický guláš, plné intenzivních chutí a přitom lehčí a svěžejší. Žádná mouka na zahušťování, žádné těžké omáčky – jen pomalu dušené hovězí maso, mrkev a exploze koření, která ti udělá v kuchyni malý Vietnam.
Pokud máš rád guláš, ale hledáš něco lehčího, nebo prostě miluješ vietnamskou kuchyni, tak Bo Kho musíš zkusit. A pokud tě někde napálili cenovkou 330 Kč za porci, tak o důvod víc udělat si ho doma! Protože za tu cenu můžeš mít rovnou celou pořádnou várku.
Bo Kho – co to vlastně je?
V překladu znamená „Bo“ hovězí maso a „Kho“ je technika dušení. Takže žádný guláš, ale spíš pomalu dušené hovězí, které se koupe v bohaté omáčce plné anýzu, skořice, citrónové trávy a rybí omáčky. Výsledek? Silná, aromatická chuť, která ti nedá spát. Doslova – protože tenhle guláš se klidně jí i k snídani!
Bo Kho se dá jíst několika způsoby:
🥢 S nudlemi – tradičně se podává s rýžovými nudlemi (Bánh Mì Bo Kho) nebo kulatými Bún.
🥖 S bagetou – Vietnamská bageta (Bánh Mì) namočená v omáčce? To je jiný level!
🍚 S rýží – Pokud chceš plnohodnotný oběd, dej si ho s dušenou jasmínovou rýží.
Bo Kho vs. český guláš – proč je to úplně jiná liga?
Možná si říkáš, že je to prostě vietnamská variace guláše, ale pojďme si to říct na rovinu – Bo Kho má s českým gulášem společné jen hovězí maso. Jinak je to úplně jiná hra:
🔸 Žádná mouka! – Omáčka je přirozeně hustá díky pomalému vaření a želatině z masa, žádná jíška tady nehrozí.
🔸 Koření hraje hlavní roli – Skořice, badyán, citronová tráva, česnek, rybí omáčka. To dává Bo Kho nezaměnitelnou chuť.
🔸 Lehčí konzistence – Není to tak hutné jako klasický český guláš, je to spíš voňavý, lehce pikantní vývar s masem.
🔸 Více svěžesti – Díky citronové trávě a limetkové šťávě má Bo Kho nečekaně osvěžující chuť.
Jak si udělat vietnamský guláš Bo Kho doma jako profík?
Bo Kho není složité, ale musíš dodržet pár základních pravidel:
1️⃣ Vyber správné maso
Nejlepší je hovězí kližka nebo hovězí hrudí. Obsahuje dost kolagenu, který se během dlouhého vaření promění v božsky jemné maso. Pokud použiješ libové maso, nebude to ono – prostě se musíš smířit s tím, že trochu tuku je tu potřeba.
👉 TIP: Pokud chceš extra chuť, maso před dušením krátce osmahni na vyšší teplotu – zatáhne se a omáčka bude mít hlubší chuť.
2️⃣ Koření dělá rozdíl
Co dělá Bo Kho Bo Khem? Přesně tohle:
- 🌿 Citronová tráva – dodává svěžest a jemnou kyselost.
- ⭐ Badyán a skořice – přináší jemně nasládlou exotickou chuť.
- 🧄 Česnek a zázvor – základ každého vietnamského jídla.
- 🐟 Rybí omáčka – neboj se jí! Dává jídlu hloubku, umami a autentickou chuť.
- 🌶️ Chilli – přidej podle chuti, ale k Bo Kho trochu pálivosti prostě patří.
3️⃣ Dlouhé vaření = měkké maso
Trpělivost, příteli. Bo Kho se musí pomalu dusit alespoň 2 hodiny, aby bylo maso měkké a chutě se krásně propojily. Rychlé vaření = tvrdé maso = špatné Bo Kho!
👉 Pokud máš tlakový hrnec, můžeš to urychlit na cca 40 minut. Ale pomalé dušení je prostě lepší.
V čem Bo Kho vařit?
Ideální je litinový hrnec nebo silnostěnný kastrol, který dobře drží teplotu. Já jsem ho vařil v krásném žlutém Tegame hrnci od Fabini. Pokud se ti líbí, můžeš využít můj slevový kód TYMIAAN5 pro extra slevu 5 %.
Jak podávat Bo Kho?
- S rýží – pro klasický oběd.
- S rýžovými nudlemi – tradiční varianta, super lehká.
- S vietnamskou bagetou – naprostá bomba, omáčku si s ní doslova vyškrábeš z talíře.
- S bylinkami a limetkou – koriandr, vietnamská bazalka, trocha limetky… a je to dokonalé!
Závěrem
Bo Kho je jedno z těch jídel, co se vryje do paměti. Silná, voňavá omáčka, dokonale měkké maso a kořeněná chuť, co tě zahřeje až do morku kostí. Je to jídlo, které s přibývajícím časem jen zlepšuje – takže si ho klidně udělej den předem, ať má šanci pořádně dozrát.
Tak co? Pustíš se do něj? Dej vědět do komentářů, jestli tě Bo Kho taky dostalo! 👇🔥
Máš rád libový hovězí guláš, bez zahušťování moukou? A znáš jeho voňavější vietnamskou verzi? Tak ať v tom není guláš, není to vietnamský guláš, pokrm se nazývá se Bo Kho.
Bo jako hovězí maso. Kho jako metoda kterou se maso vaří. Dušení.
Už jsi četl článek o rybích omáčkách a jakou vybrat?

Bo Kho – Vietnamský guláš
Pomocníci
Ingredience
Hovězí maso + Marinování
- 700 g Hovězí kližka
- 5 stroužek Česnek
- 3 cm Zázvor očistěný
- 3 lžíce Rybí omáčka
- 1 lžíce Koření 5 vůní
- 2 lžíce Kokosový cukr /nebo ideálně kokosový karamel/
- špetka Sůl
Ostatní
- 3 lžíce Olej na smažení
- 1 ks Skořice Vietnamská celá
- 2 ks Badyán
- 2-3 stvoly Citronová tráva
- 2 ks Cibule na osminky
- 1 ks Rajčata v konzervě
- 300 ml Kokosová voda /ne mléko!/
- Voda na dolití dle potřeby
- 3 ks Mrkev na větší kusy
- 1 lžíce Mletá paprika /dle chuti/
- špetka Sůl dle chuti
- 1 lžíce Sojová omáčka
Bylinky & Ozdoba
- Thajská bazalka
- Koriandr
- Limetka
Příloha
- Rýžové nudle /buď…/
- Bageta francouzská /…anebo/ Podle chuti
Instrukce
Marinování masa
- Hovězí maso nakrájej na větší kostky, třeba 3x3cm.
- Najemno nakrájej česnek a zázvor /nebo rozsekej v ručním mixéru/apřidej k masu všechny zbylé suroviny.
- Marinuj minimálně 30 minut, ale klidně nech přes noc.
- Rozehřej se hlubší pánev nebo hrnec a přilej olej.
- Na olej přidej skořici, badyán a citronovou trávu /pokud je rozmrazená, vymáčkni z ní vodu, jinak bude olej prskat/. Asi 1 minutu restuj a nech koření rozvonět.
- Na rozpálený olej vyklop marinované maso a pořádně ho ze všech stran orestuj. Povrch masa má být zbarvený do bronzova.
- Jakmile je maso orestované přidej do hrnce papriku, trochu ji zarestuj /20-30 vteřin/ a přidej skovou omáčku. Promíchej a přidej cibuli. Opět promíchej a přidej rajčata.
- Restuj rajčata ještě asi 1 minutu a pak vče zalej kokosovou vodou. A případně doplň vodou. Maso má být potopené, přesně po poslední kousek.
- Příklad pokličkou a dus maso pod pokličkou 60-75minut. /pokud chceš proces urychlit o polovinu, použij papiňák/.
- Odstraň velké kusy koření, skořici, badyán i citronovou trávu.
- Přidej nakrájenou mrkev a ještě dus tak 15minut. Ochutnej maso jestli je dostatečně měkké.
- Jetš můžeš dochutit solí, pepřem, případně rybí omáčkou a máš hotovo.
- Jako přílohu doporučuju čerstvou křupavou bagetu. Nebo rýžové nudle Bún.
- Ozdob bylinkami, ideálně thajskou bazalkou. Zakápni limetkou až po ochutnání. Snížíš díky ní sladkost.
- Dobrou chuť!